Közterületi játékok

SAPEKOR Rozsdamentes játékok:

Játszóvárak | Játékok kicsiknek | Hinták | Mérleghinták | Forgók | Mászókák
Rugós játékok | Homokozók 

A közterületen működő játszótereknek a fokozott igénybevétel mellett szigorú szabályoknak kell megfelelniük. Magyarországon a közterületi játszóterek biztonságosságáról a 78/2003.(XI.27.) GKM rendelet rendelkezik. A rendelet előírja, hogy a játszótéri eszközöknek meg kell felelnie az MSZ EN1176 szabványok ajánlásainak.

KÖZTERÜLETI JÁTSZÓTEREK FONTOSABB FELTÉTELEI

Szabványosság - a játszótéri eszközöknek meg kell felenie az MSZ EN1176 és ütéscsillapítás esetén az MSZ EN1177 szabványok ajánlásainak. Az említett előírások meghatározzák mindazokat a technikai és technológiai, szerkezeti tulajdonságokat amelyek birtokában a játék közterületen biztonságosan üzemelhet. A szabvány szigorúan behatárolja a konstrukciós lehetőségeket, a veszélyforrások előfordulását szigorú konstrukciós szabályok előírásával csökkenti. A közterületre szánt játszótéri termékek tervezésekor vizsgálni kell a lehetséges veszélyt okozó helyeket, alkatrészeket, azok egymástól való távolságát. Az ajánlás konkrét méretszámokat határoz meg a botlásveszély, ujj- és kézbeszorulás, fejbeszorulás megelőzésére. A lehetséges veszélyforrások miatt plusz határolóelemeket, tereket ír elő.

Ütéscsillapító réteg kialakítása - A közterületen elhelyezett, 1 m-nél nagyobb esésmagasságú eszközökhöz speciális, úgynevezett ütéscsillapító réteget kell kiépíteni, mely az eszköz biztonsági zónájában a megfelelő ütéscsillapító anyaggal kerül kialakításra. Az ütéscsillapításhoz felhasználható anyagok a homok, gyöngykavics, fenyőfa forgács (mulcs) - min. 30 cm vastag rétegben terítve. Az ütéscsillapítás leghatékonyabb, legesztétikusabb formáját képviselik a legújabb generációs újrahasznosított gumilapok, amellyel kialakított ütéscsillapítás a leghatékonyabb ugyan, de egyben a legdrágább is.

Megfelelőségi dokumentumok - Játszótéri eszköz akkor hozható forgalomba, telepíthető, illetve vehető használatba, ha megfelel a biztonságossági követelményeknek, és ezt kijelölt tanúsító szervezet által kiadott megfelelőségi tanúsítvány vagy azzal egyenértékű, magyar nyelvre fordított, külföldi megfelelőségi tanúsítvány igazolja. Ha a játszótéri eszközt nem vagy nem teljes mértékben a hivatkozott szabványok szerint gyártották, a gyártó (forgalmazó) köteles annak bizonyítására, hogy az alkalmazott megoldás a vonatkozó szabványban előírt biztonságossági követelményekkel egyenértékű.

Karbantartás, jegyzőkönyv - A játszótéri eszközt annak tulajdonosa, illetve üzemeltetője a gyártó útmutatóját, illetve a vonatkozó szabvány előírásait figyelembe véve köteles felszerelni, üzemeltetni, karbantartani. A karbantartáshoz karbantartási tervet kell készíteni, illetve a karbantartás adatait rögzíteni kell a karbantartási naplóba.